måndag 4 maj 2015

Annas banan- och ananaspaj


Den här pajen hittade jag på utifrån vad vi hade i skåpen när jag var sötsugen uppe i fjällstugan, 17 km från närmsta mataffär. Det blev riktigt gott!

1 paj

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
3-4 mogna bananer
3 ananasringar (konserverade)
1 dl turkisk yoghurt
1 ägg

Grädde, vaniljglass eller vaniljvisp till servering

Gör så här

  1. Mät upp mjöl och socker till degen i en skål och blanda ihop.
  2. Lägg i kylskåpskallt smör, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med fingertopparna till en smulig massa.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Låt degen vila en halvtimme i kylskåp.
  5. Tryck ut degen jämt i en osmord pajform och tryck till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan. Nagga ev. bottenplattan med en gaffel.
  6. Skiva bananerna.
  7. Lägg bananskivor och ananasringar i pajskalet.
  8. Rör ihop yoghurt och ägg och häll ovanpå frukten.
  9. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
  10. Sänk ugnsvärmen till 175° och grädda i cirka 10 minuter till.
  11. Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, med vispad grädde, vaniljglass eller lite vaniljvisp.

1 kommentar: