tisdag 9 februari 2016

Alves ettårstårta


Ingredienser


4 ägg 
2 dl strösocker 
1 dl vetemjöl 
1 dl potatismjöl 
1 tsk bakpulver 
Ströbröd 
Smör 

Fyllning och garnering: 
2 mosade bananer 
100 g frysta hallon 
500 g färska jordgubbar 
5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Smörj och bröa en kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
  3. Vispa ägg och socker vitt och poröst. 
  4. Rör ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i äggsmeten.
  5. Häll smeten i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
  7. Låt kakan vila några minuter innan du stjälper upp den på ett bakplåtspapper för att kallna.
  8. Dela kakan i tre tårtbottnar med en lång och vass kniv. (Så här långt kan du förbereda.)
  9. Mosa bananerna. Bred ut på den understa tårtbottnen och lägg sedan på mittenbottnen.
  10. Värm hallonen tills de kokar.
  11. Skölj och rensa jordgubbarna. Välj ut de finaste, ca 12 stycken, och halvera dem.
  12. Mixa hallonen med resten av jordgubbarna med mixerstav.
  13. Ställ bärmoset i kylen att svalna en stund. 
  14. Vispa grädden. 
  15. Bred ut bärmoset på mittenbottnen. Ta inte för mycket, så att tårtbottnen blir för blöt! Det kommer att bli bärmos över. Det är gott att ha i fil.
  16. Lägg på den sista kakbottnen. Bred vispgrädde ovanpå tårtan. 
  17. Spritsa grädde runt kanterna på hela tårtan.
  18. Dekorera med halverade jordgubbar.
  19. Servera omedelbart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar