måndag 4 maj 2015

Annas sockerkaka med mindre socker

Jag brukar roa mig med "experimentell bakning", till exempel försöka göra traditionella bakrecept lite nyttigare (= med mindre socker, mer protein och mer vitaminer). Här är min variant på gammal hederlig sockerkaka. En aning nyttigare, men lika god som vanlig sockerkaka!

1 kaka

Ingredienser

3 ägg
0,5 dl socker

1 tsk honung
Knappt 50 g smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker
Rivet skal från 1 apelsin
1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Vispa ihop ägg, socker och honung tills det blir pösigt.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i vattnet.
  3. Rör ner den heta vätskan i äggsmeten.
  4. Rör ner mjöl, vaniljsocker, apelsinskal och bakpulver i smeten, men vispa så lite som möjligt sedan bakpulvret kommit i.
  5. Häll i en smord och bröad form.
  6. Grädda vid 175 grader i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.

1 kommentar: