En solig vårdag kom pappa förbi med en påse grönsaker från vår egen odling på Sicilien: lök, bönor, citroner, fänkål, rosmarin och timjan. På kvällen svängde jag ihop en middag med lite av de färska grönsakerna. Jag kallar anrättningen Siciliansk vårkyckling.
2 portioner
Ingredienser
1 kg kycklinglårfilé1/2 citron
2 vitlöksklyftor
1 kvist färsk rosmarin
1 kvist färsk timjan
1 1/2 dl grädde (valfritt)
1 knippe salladslök
1 fänkålsstånd
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Bröd till servering (valfritt)
Gör så här
- Skär kycklinglårfiléerna i halvor.
- Häll olivolja i en ugnsform och lägg i kycklingen.
- Pressa över en halv citron och två vitlöksklyftor, dra några varv med salt- och pepparkvarnen och klipp över rosmarin och timjan.
- Skölj salladslöken och fänkålen noga.
- Dela fänkålen i klyftor, så att de blir ungefär lika tjocka som lökarna.
- Häll olivolja i en ugnsform och lägg salladslöken i botten och fänkålsklyftorna ovanpå.
- Ringla lite olivolja över grönsakerna och dra sedan ett par varv med saltkvarnen över.
- Kör bägge formarna samtidigt i ugnen på 225 grader.
- Vänd på kycklingbitarna och fänkålen när kycklingen börjar se tillagad ut på ovansidan.
- Sänk temperaturen till 175 grader och låt maten stå tills kycklingen är genomstekt.
- Ta då ut formarna och häll genast grädden över kycklingen, så att den blandar sig med skyn.
- Servera med ett gott bröd att suga upp gräddsåsen med. På Sicilien är det durumvetebröd som gäller, men det går lika bra med surdegslevain.
- Om du äter paleo, LCHF, laktos-, mjölkprotein- och/eller glutenfritt hoppar du bara över grädden och/eller brödet, whatever applies to you.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar