onsdag 15 april 2015

Siciliansk vårkyckling


En solig vårdag kom pappa förbi med en påse grönsaker från vår egen odling på Sicilien: lök, bönor, citroner, fänkål, rosmarin och timjan. På kvällen svängde jag ihop en middag med lite av de färska grönsakerna. Jag kallar anrättningen Siciliansk vårkyckling.

2 portioner

Ingredienser

1 kg kycklinglårfilé
1/2 citron
2 vitlöksklyftor
1 kvist färsk rosmarin
1 kvist färsk timjan
1 1/2 dl grädde (valfritt)
1 knippe salladslök
1 fänkålsstånd
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Bröd till servering (valfritt)

Gör så här

  1. Skär kycklinglårfiléerna i halvor.
  2. Häll olivolja i en ugnsform och lägg i kycklingen. 
  3. Pressa över en halv citron och två vitlöksklyftor, dra några varv med salt- och pepparkvarnen och klipp över rosmarin och timjan.
  4. Skölj salladslöken och fänkålen noga. 
  5. Dela fänkålen i klyftor, så att de blir ungefär lika tjocka som lökarna.
  6. Häll olivolja i en ugnsform och lägg salladslöken i botten och fänkålsklyftorna ovanpå.
  7. Ringla lite olivolja över grönsakerna och dra sedan ett par varv med saltkvarnen över.
  8. Kör bägge formarna samtidigt i ugnen på 225 grader.
  9. Vänd på kycklingbitarna och fänkålen när kycklingen börjar se tillagad ut på ovansidan.
  10. Sänk temperaturen till 175 grader och låt maten stå tills kycklingen är genomstekt.
  11. Ta då ut formarna och häll genast grädden över kycklingen, så att den blandar sig med skyn.
  12. Servera med ett gott bröd att suga upp gräddsåsen med. På Sicilien är det durumvetebröd som gäller, men det går lika bra med surdegslevain.
  13. Om du äter paleo, LCHF, laktos-, mjölkprotein- och/eller glutenfritt hoppar du bara över grädden och/eller brödet, whatever applies to you.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar